Обязанностей разных очень много,

И никакие каталоги, базы данных

Его работу заменить не смогут!

Матвеева Е.

Поздравляем ветерана библиотечного дела Марфу Николаевну с 90 летним Юбилеем! Примите наши искренние пожелания доброго здоровья, счастья, бодрости духа и оптимизма!

Марфа Николаевна родилась 1 декабря 1932 года в Мегино-Кангаласском районе, селе Өлөчөй. В 1961 году окончила Якутское культурно-просветительное училище. До 1965 года работала Жатайской библиотеке заведующим читального зала. С 1965 – 67 года работала Амгинской партийной библиотеке. По приказу Министерства культуры поехала работать Средне -Колымский район, в  сельскую библиотеку села Налимское. Проработав три года, 1970 – ом  году приехала в Амгу и поступила на работу в Амгинскую детскую библиотеку методистом – передвижнико, затем в 1978 году переведена в Амгинскую центральную библиотеку – библиотекарем, работала в отделах комплектования ВСО, МБА до выхода на заслуженный отдых.

Будучи высокопрофессиональным специалистом с большим опытом работы, она много времени уделяла оказанию методической помощи библиотекарям.

Награды : Медаль «Ветеран труда» (1982), медаль «Доблестный труд в годы Великой Отечественной войны 1942 – 1945 гг.» (1996),  также награждена юбилейными  медалями   Победы в годы Великой Отечественной войны 1941 – 1945 гг., знаками РС (Я) «Дети войны» (2020), грамотой Минкультуры ЯАССР, отдела культуры Амгинского Райисполкома.

Мы желаем нашему ветерану библиотечной системы всего самого наилучшего, и с теплотой в сердце вспоминаем наши совместные годы проработанные с Вами, и всегда помним и ценим Ваш опыт, переданный нам.

Ытыктыыр аҕа коллегабыт

Орто дойдуга олорон ааһар, мутугунан быраҕар муҥур үйэҕэ дьоннор тус бэйэлэригэр сыһыаннаах дьоҕурдарынан, идэлэринэн үлэлээн-хамсаан араас көрүҥнээх суолу-ииһи хааллараллар. Аҕа саастаах, убаастыыр, ытыктыыр коллегабыт Марфа Николаевна Павлова – тыыл, библиотечнай үлэ ветерана ахсынньы 1 күнүгэр 90 сааһын туолар. Сэрии аас-туор олоҕун тулуурдаахтык ааһан, начальнай оскуолага киирэн үөрэнэн алтыс кылааһы бүтэрэн баран салгыы үлэлии-үлэлии ыччат киэһээҥҥи оскуолатыгар 10 кылааһы бүтэрэр. Бу кэмҥэ комсомол кэккэтигэр киирэн, иитиллэн 1952 сыллаахха партия райкомугар партийнай библиотекаҕа үлэлии киирэр. Манна үлэлии сылдьан комсомол ыйытыынан Дьокуускайдааҕы культпросвет училищеҕа библиотекарь идэтигэр үөрэнэр. Бүтэрэн Жатайдааҕы библиотека ааҕар саалатыгар сэбиэдиссэйинэн ананан 1962-1965 сылларга үлэлиир. Бу үлэлиир сылларыгар ааҕааччыларын интэриэстэрин, дьоҕурдарын учуоттаан, элбэх араас маассабай үлэлэри ыытан ааҕааччыларын махталын ылыан ылар. Манна кини дьиҥнээхтик билэр кинигэ биэриитэ, ылыыта буолбатах, бу дьону үөрдүү, үлэттэн дуоһуйууну ылар диэн. Дойдутугар миэстэ суоҕунан, культура министерствотын дьаһалынан Үөһээ-Халыма оройуонугар Нелемнэй сельскэй библиотекатыгар үлэлиир. Ханна да үлэлээтэр Марфа Николаевна актыыбынай кыттыыны ылара. Үс сыл үлэлээн баран 1970 сыллаахха дойдутугар, Аммаҕа кэлэн оҕо библиотекатыгар методист-передвижнигынан үлэҕэ киирэр. Бу үлэлиир кэмигэр Марфа Николаевна нэһлиэктэринэн сылдьан сельскэй библиотекаларга фондаларын арааран кыра, орто саастаах оҕолорго аналлаах муннук оҥорторор. Хас биирдии оскуолаҕа учууталлартан общественнай библиотекары туруорсан передвижка аһан үлэлэтэри ситиһэр. Саас аайы оҕо кинигэтин нэдиэлэтэ ыытыллара. Республикатааҕы оҕо библиотекатын тэрийиитинэн сааскы каникулга Алдан куоракка зональнай оҕо кинигэтин күннэригэр Марфа Николаевна 4 бастыҥ ааҕааччылары: Даша Сосинаны (Дария Иннокентьевна Захарова), Миша Баишевы, Артем Петрову, Оля Чернышованы илдьэн сырытыннаран кэлбитэ.

1978 сыллаахха пенсияҕа тахсыар диэри Марфа Ниолаенва В.Г.Короленко аатынан киин библиотекаҕа комплектование, ВСО, МБА отделларыгар ситиһиилээхтик үлэлээбитэ. Манна сүнньүнэн тыа сирин библиотекаларыгар саҥа кэлбит литератураны билиһиннэрии, кэтэхтэн үөрэнэр студеннарга үөрэнэр пособиеларын сакаастаан ылыы этэ.

Пенсияҕа тахсыар диэри биир идэлээхтэрин, олохторун кинигэҕэ анаабыт Елизавета Николаевна Аммосова, Александра Семеновна Макарованы кытта уонна өр сыл салайар үлэҕэ опыттаах Дария Алексеевна Захарова, эдэр эрчимнээх специалист Мария Иннокентьевна Сивцева салайааччылаах үлэһит эйэлээх коллективка үлэлээбитим диэн үөрэ-көтө ахтар. Кини үтүө түмүктэрдээх үлэтэ “Үлэ бэтэрээнин” мэтээлинэн, «Сэрии сылларын о5олоро» бэлиэтинэн, Саха сирин култууратын министерствотын грамотатынан наҕараадаламмыта.

В.И.Жожиков аатынан Амматааҕы оҕо библиотекатыгар ыытыллар араас тэрээһиннэргэ Марфа Николаевна анал премиялары анаан элбэх оҕо уонна коллектив махталын ылар. Бу үөрүүлээх үтүө күҥҥэр багарабыт киил мас курдук чиргэл доруобуйаны, дьиэ кэргэҥҥэр ил-эйэ эҥэрдэстин, дьол-соргу тосхойдун!

В.И.Жожиков аатынан Амматаа5ы о5о библиотеката

Автор поста: администратор сайта